مبنای حقوقی دادخواست

چنانچه ملکی به شرط دارا بودن مقدار معین، فروخته شود؛ اما پس از معامله، خریدار متوجه شود که مساحت ملک مورد نظر از آنچه که در قرارداد معین شده، کمتر است و به عبارت دیگر ملک، کسری مساحت دارد، خریدار حق فسخ معامله را دارد. هم چنین در موردی که ملک نسبت به متراژی که در قرارداد شرط شده است، مازاد مساحت دارد، فروشنده حق فسخ قرارداد را خواهد داشت. البته به این شرط که در موقع فروش ملک از مساحت واقعی ملک، بی اطلاع بوده باشد.

اما در مواردی ممکن است، طرفین در قرارداد توافق کنند که در صورت کسری و یا مازاد مساحت، هیچ یک حق فسخ قرارداد را ندارد و صرفاً می تواند ما به التفاوت کسری و یا مازاد را مطالبه کرد. در چنین شرایطی طرفی که این تفاوت را به زیان خود می بیند، حق خواهد داشت ما به التفاوت کسری یا مازاد را از طرف مقابل، مطالبه کند.

طرفین دعوی

در صورت کسری مساحت، نسبت به میزان مندرج در قرارداد، خریدار(به عنوان خواهان) حق مطالبه ی ما به التفاوت را از فروشنده دارد. در جایی که ملک بزرگتر از مقدار توافق شده است، فروشنده می تواند، ما به التفاوت مازاد را مساحت را از خریدار مطالبه کند.

مرجع صالح برای رسیدگی

از آن جایی که خواسته، دین است، خواهان می تواند در دادگاهی که محل اقامت خوانده است یا محل انعقاد قرارداد و یا محل انجام تعهد، طرح دعوا کند. البته چنانچه مبلغ ما به التفاوت کسری مساحت، به میزان بیست میلیون تومان یا کمتر از آن باشد، دعوا در شورای حل اختلاف محل اقامتگاه خوانده، مطرح می شود.

نحوه اجرای رأی

بعد از این که رأی قطعی به نفع خواهان صادر شد و پس از ابلاغ اجراییه به خوانده، پرونده به دادورز اجرای احکام سپرده می شود. برای این که مبلغ مورد حکم از خوانده گرفته شود میتوان مالی از اموال مدیون را به اجرای احکام معرفی کرد. در صورتی که اموالی از وی در دسترس نیست، می توان از طریق استعلام از شهرداری، بانک مرکزی، اداره ثبت اسناد و املاک و سایر ارگان ها، اموال محکوم علیه( مدیون) را شناسایی و توقیف کرد.

پس از ارزش گذاری اموال، توسط کارشناس رسمی دادگستری، مال توقیف شده به فروش میرسد و مبلغ محکومیت از آن پرداخت می شود. اگر اموالی از محکوم علیه در دسترس نباشد، محکوم له( خواهان)  می تواند به استناد ماده ی 3 قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی، درخواست جلب محکوم علیه را بکند.

اگر سند مالکیت ملک، موضوع قرارداد به خریدار منتقل شده باشد، امکان توقیف ملک جهت تودیع ثمن قرارداد و خسارات وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *