مبنای حقوقی دادخواست
اگر بعد از معامله، معلوم شود که ملک در هنگام معامله معیوب بوده است و این عیب مخفی بوده و مشتری نیز به آن جاهل بوده است، مشتری می تواند یا قرارداد را فسخ کند یا ارش بگیرد. ارش عبارت است تفاوت قیمت مبیع سالم و مبیع معیوب. اگرمشتری بخواهد بر قرارداد خود پایبند باشد و نخواهد آن را فسخ کند، می تواند دادخواست مطالبه ی ارش را به دادگاه ارایه دهد.
طرفین دعوی
مشتری که مبیع معیوب خریداری کرده است، خواهان دعوی و فروشنده که مال معیوب به مشتری فروخته است، خوانده ی دعوی می باشد.
مرجع صالح به رسیدگی
از آن جایی که خواسته دین است، خواهان می تواند در دادگاهی که محل اقامت خوانده است یا محل انعقاد قرارداد و یا محل انجام تعهد، طرح دعوی کند. البته چنان چه مبلغ به میزان بیست میلیون تومان با کمتر از آن باشد، دعوا در شورای حل اختلاف محل اقامتگاه خوانده، مطرح می شود.
نحوه ی اجرای رأی
بعد از این که رأی قطعی به نفع خواهان صادر شد و پس از ابلاغ اجراییه به خوانده، پرونده به دادورز سپرده می شود. برای اخذ مبلغ ارش که دادگاه به آن رأی داده است، باید مالی به دفتر اجرای احکام دادگاه معرفی شود. هم چنین از طریق استعلام از شهرداری، بانک مرکزی، اداره ی ثبت اسناد و املاک و سایر ارگان ها، اموال محکومُ علیه قابل شناسایی و توقیف است.
پس از ارش گذاری اموال محکومُ علیه توسط کارشناس رسمی دادگستری، مال توقف شده به فروش می رسد و مبلغ محکومیت از آن تأدیه می شود. اگر اموالی از محکومُ علیه در دسترس نباشد، محکومُ علیه در دسترس نباشد، محکومُ له (خواهان) می تواند به استناد ماده ی 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، درخواست جلب محکوم علیه را بکند.