مبنای حقوقی دادخواست
در قرارداد مشارکت در ساخت، معمولاً سازنده انجام مراحل اداری و ثبتی لازم برای ملک را به عهده می گیرد. در این رابطه، همکاری مالک با سازنده به صورت دادن وکالت کاری و تحویل مدارک ملک در مواقع لزوم، نمایان می شود.
برای انجام مراحل اداری در ادارات مالیاتی، ادارات ثبت و شهرداری در برخی موارد نیاز به ارایه ی اصل سند مالکیت ملک، وجود دارد.به همین خاطر درقرارداد های مشارکت، پیش بینی می کنند که مالک باید سند رسمی ملک را به سازنده یا شخص دیگری تحویل دهد و آن را به امانت بگذارد. اگر مالک به این تعهد عمل نکند، سازنده می تواند، وی را به تحویل سند، الزام کند الزام وی را ازدادگاه بخواهد.
طرفین دعوی
خواهان دعوی کسی است که می خواهد، اسناد مربوط به وی تحویل شود ( در این جا سازنده ی قرارداد مشارکت در ساخت). خوانده این دعوی، شخصی است که در قرارداد به تحویل سند مالکیت، تعهد داده است( در مورد دعوی پیش رو این شخص مالک است).
مرجع صالح برای رسیدگی
دعوی الزام به ارایه ی سند مالکیت در دادگاه محل اقامت خوانده، محل انعقاد قرارداد و یا محل اجرای تعهد، می تواند مطرح شود.
نحوه اجرای رأی
در این دعوا در صورتی که محکومً علیه (خوانده) به اراده ی خود، مفاد حکم را اجرا نکند( سند مالکیت را ارایه ندهد)، رأی از طریق قوه ی حاکمه، قابل اجرا نیست. فایده ی عملی طرح این دعوا این است که در صورتی که مالک با وجود الزام قانونی، از ارائه ی سند خود داری کند، سازنده حق فسخ قرارداد را پیدا خواهد کرد.
در حقیقت کاربرد این دعوا در جایی است که در خصوص تخلف مالک در ارایه ی سند برای سازنده، حق فسخ، پیش بینی نشده است. در این حالت به وسیله ی این دعوی، فسخ ممکن می شود.